Услуги

Църковната флористика заема важна част от украсата на всяко едно църковно мероприятие.

Различните големи църковни празници задължително се почитат с изобилие от цветя и зеленина, под формата на различни флорални декорации, съобразени с църковните канони. Това прави празниците още по-тържествени, осезаеми и близки до възприятията на хората.

Изкуството на църковната флористика съчетава в себе си както символиката на цветята и цветовете, така и изискванията на църковните правила според празника, който се чества. Това изкуство се учи дълго и е нужна богата практика, за да бъде овладяно до съвършенство.

При декорацията на различните видове събития, трябва да бъдат съобразени всички аспекти на църковната украса - подходящи растения, обеми, цветове, осветеност на зоните, които ще бъдат декорирани. В същото време трябва да се придържаме към известна умереност в използването на цветове, обеми и видово разнообразие, за да постигнем баланс между допълнителната украса и традиционния интериор на църквата и нейните светини.

При църковната флористика основното правило е правилото за подчертаване на църковните светини с цветни композиции, така че те да останат в центъра на внимание на вярващите. С цветята се цели подчертаване на естествената красота, животворна сила и благодат, които носят иконите, олтара, христовия кръст и всеки един елемент от църковния интериор.

Флорална декорация за големи църковни празници

Ние, екипът на Бутик за цветя и подаръци "Елфите" имаме богат опит в изготвяне на църковна флорална декорация за големи християнски празници като Рождество Христово, Йордановден, Ивановден, Благовещение, Цветница, Великден, Гергьовден, Димитровден, Никулден, Успение Богородично, Архангел Михаил, Димитровден и др. Част от тези големи християнски празници са и лични празници за много хора, които празнуват своите именни дни, както и за техните семейства, близки и приятели. 

Флорална декорация за кръщенета, венчавки и курбани

Освен официалните христиански празници, в църквите традиционно се отбелязват и други лични за семействата празници – основно кръщенета и венчавки. Украсата на тези свързани с християнската традиция семейни празници се съобразява както с църковния канон, така и със стила и предпочитанията на главните участници в церемониите. С подходящата цветна украса и малки детайли, тези щастливи празници, каквито са църковните венчавки и кръщенета, стават още по-вълнуващи, красиви и незабравими.

Флорална декорация за освещавания на офиси, сгради, нови домове

Лични и семейни празници, за които можем да предложим църковна декорация с цветя и други тематични елементи освен венчавки и кръщенета, са още курбани, освещавания на офиси, сгради, нови домове и др. Ако се нуждаете от допълнителна информация или имате специално желание, свързано с декорацията на вашия религиозен празник,
свържете се с нас на телефони 02/871 64 77 или 0893 533 884.

Флорална декорация за помени, погребения, траурни церемонии и шествия

Към църковната флористика причисляваме и декорацията за едно от най-тъжните за хората събития, а именно – погребението. Последното изпращане на любим и значим човек е свързано с много болка, мъка, непрежалими спомени и тъга. Цветята в този момент са израз на любов и уважение. Те са пожелание към душата на покойника да открие по-светло и красиво място, защото именно цветята са символът на райско блаженство и спокойствие, на които искаме да се наслади човешката душа в своя отвъден живот. Флоралните декорации на църквата, траурната церемония и на самото траурно шествие са неотменен елемент от изпращането на покойника.