Архиепископ Серафим – Софийският Чудотворец

Днес, 26 февруари 2016 година е специален ден, тъй като за първи път в историята Българската православна църква ще бъде извършена съвместна канонизация на светец от Българската и от Руската православна църква.

Архиепископ Серафим е известен и почитан в Русия с делата си, но добива известност и в България, тъй като именно тук прекарва по-голямата част от живота си.

След смъртта на архиепископ Серафим, на гроба му, който е в Руската църква „Свети Николай Чудотворец“, започват да се случват чудеса.

Днес архиепископ Серафим ще бъде провъзгласен за светия и занапред ще бъде почитан като Софийски чудотворец.

Празничните тържества започнаха още на 25 февруари, когато иконата на Свети Серафим беше пренесена от Руската църква в храм-паметника Александър-Невски, където се отслужи всенощно бдение.

На официалните церемонии, които продължават вече втори ден присъстват редица архиереи от двете църкви и граждани от цяла България.

Всички те се поздравяват с възгласите „Честит светец“ и „Честит празник“.

Ние - Бутик за цветя и подаръци - Елфите, сме горди, че станахме част от този всенароден християнски празник и допринесохме за тържествената атмосфера. 

Бяхме удостоени с високата чест да направим флоралната декорация на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където се намира гробът на светеца и от където започнаха официалните церемонии.

В аранжировката използвахме различни елементи – венци, гирлянди, вази с цветни композиции, цветни кантове и рамки за иконите, подчертахме централното стълбище и главния вход с изобилие от цветя и зеленина.

В различните композиции съчетахме лилиум, хедера, антуриум, хризантеми, гипсофила, рози и различна по вид зеленина. Вярваме, че атмосферата, която създадохме посредством силата на цветята е подчертала величието на този специален празник.

Изпълнени сме с почитание към делото и чудесата, които Свети Серафим сътворява и ви пожелаваме здраве, сила, добро и чудотворна закрила.

Споделете статията: