Интересни факти за лалетата

Малко известни факти за лалетата и какво се крие в техния красив образ?

В тази статия ще ви разкажем някои неизвестни факти за тези така обичани и свежи цветя – лалетата. След като дълги десетилетия изборът от цветя беше огрничен до лалета, карамфили или хризантеми, в последните няколко години лалетата уверено и заслужено възвръщат своето свежо присъствие в света на флористиката. И с право - те са нежни и красиви, имат изобилие от багри, могат да се използват както самостоятелно – в букет от 5 и повече бройки, така и в комбинация с други цветя.

Лалетата позволяват на фантазията да полети и да създаде различни визии, с които да разнообразите всеки един домашен или офис интериор, зимна градина или остъклена тераса. Те са удачен избор за поднасяне за различни поводи. 

Лалета може да подарите както в моно-букет, така и в миксиран букет заедно с други цветя. Може да ги подарите и като засадени в декоративен съд луковици, които новият собственик да отгледа докато зацъфтят или да ги поднесете с вече сформирани цветни пъпки, които са готови всеки момент да разцъфтят с красиви багри. 

Специално за вас събрахме няколко по-малко известни факти за лалетата, които ще надигнат завесата на тяхната вековна популярност.

1.    Родината на лалетата е Централна Азия, но те добиват популярност едва когато започват да се отглеждат в Холандия.
2.    Съществуват повече от 150 вида лалета с повече от 300 разновидности.
3.    Цветните им пъпки са почти напълно симетрични.
4.    Повечето лалета имат по един цвят, но има няколко вариетета, които имат до 4 пъпки на едно стъбло.
5.    Лалетата принадлежат към семейство Кремови.
6.    Всяко растение цъфти в продължение на 3-7 дни през пролетта. Изключение правят лалетата, които се отглеждат в оранжерии. Там растенията започват да цъфтят от края на есента и изобилието от цъфтящи лалета се поддържа до началото на лятото.
7.    Багрите им са толкова разнообразни, че можете да намерите цвете почти във всеки цвят, без чисто синьо.
8.    Различно оцветените лалета имат различно значение. Червените цветове символизират истинската любов, докато пурпурните символизират лоялността.
9.    Сгрешили сте и искате да помолите за извинение? Белите лалета означават „Съжалявам“ и „Извинявай“.
10.    Когато се отглеждат навън, в градината, израстването на лалетата отбелязва настъпването на пролетта.
11.    Ако сложите лалета във ваза, те ще пораснат в нея с поне още 2-3 см.
12.    Най-доброто време за засаждане на луковиците е през есента. Те се нуждаят от студен период, за да се стимулира тяхното развитие с настъпването на пролетта.
13.    Лалетата ще се извиват и огъват, за да растат към източника на светлина.
14.    Фондацията на болестта Паркинсон има за символ лале.
15.    Някога лалетата са били най-скъпите цветя в света.
16.    В продължение на няколко години около 1600-та година една луковица струвала 10 пъти повече отколкото средното годишно заплащане на работник в Холандия. Това правело луковиците по-скъпи дори от някои къщи. Те се използвали и като вид разменна монета при различни сделки.
17.    Времевият период, когато лалето било толкова скъпо (около 1634 до 1637) е известен още с термина „Мания по лалетата“. През този период се сформира и първият икономически балон, който скоро се пръсва и води до голяма финансова криза в Холандия.
18.    Венчелистчетата на лалетата са ядливи и могат да се използват като заместител на лука в много кулинарни рецепти. 
Важно! Недейте да използвате купени лалета, за да изпробвате кулинарни специалитети с тях. Поради спецификата на цветарския бизнес, те се подхранват допълнително с торове, които не е добре да поглъщате. За кулинарни специалитети използвайте градински лалета, които сте сигурни, че не са торени.
Също така, бъдете внимателни ако решите да опитате венчелистчетата за първи път, защото могат да причинят алергия.
Луковиците като цяло не са ядливи. Те имат отровни части, затова е по-добре да не рискувате с тях. 
19.    Холандия е световният лидер в производството на лалета. Тя изнася около три билиона бройки всяка година.
20.    Холандия изпраща всяка година на Канада подарък от 20 000 лалета като знак на благодарност за подкрепата и помощта през Втората Световна Война.

Още много можем да напишем за лалетата и няма да е достатъчно, защото дори и в момента тяхното разнообразие продължава да расте. Има черни лалета, лалета папагал, лалета, които приличат на божури, двубагрени, многобагрени, раирани лалета и не само...

Споделете статията: