Цветя за Свети Валентин

Празникът на Свети Валентин се отбелязва от Римокатолическата и Англиканската църква, но поради това, че е свързан с чувствата на хората и техните най-съкровени трепети, добива широка популярност и извън границите на религията. Така постепенно от класически църковен, се превръща в масов празник за много хора, независимо от това каква е тяхната вяра.

Традиционно на 14 февруари – денят на Свети Валентин влюбените си разменят картички с любовни послания, т.нар. „валентинки“. Освен това традицията повелява мъжете да подаряват цветя на своите любими, както и малки изненади, които символизират чувствата им.

Цветя, подходящи за отбелязване за Свети Валентин са червени рози, лалета, орхидеи, букети с комбинации от сезонни цветя, различни композиции във формата на сърца, кутийки със сладки, бонбони и други лакомства. Може да изненадате любимата и с красива плюшена играчка – мече или зайче, например.

Важното е да не сте безразлични. А и какво по-хубаво от това да имате още един повод, за да отпразнувате своите чувства?

Легендата за Свети Валентин се създава през 3 век от новата ера. Тогава по римските земи управлявал император Клавдий II. 

Той бил твърдо против женитбата на императорските войници. Считал, че веднъж оженени, те няма да воюват със същата страст и безразсъдство, с което биха воювали ако не са женени.
Затова и преследвал жестоко всяка проява на неподчинение.

Валентин бил християнски свещеник, който вярвал в силата на любовта и брачния съюз. Противно на заповедта на императора, той тайно извършвал венчавки между римските войници и местните девойки в църковните храмове.

Когато Клавдий II научил за това, той бил силно разгневен. Хванал Валентин и го хвърлил в тъмница, където да дочака времето за своя съд и екзекуция.

Един от съдиите - Астериус, бил впечатлен от знанията и начетеността на Валентин. Той изпратил при него дъщеря си Юлия, която била сляпа по рождение и помолил християнския свещеник да я образова.

Дълги дни и нощи Валентин четял различни книги – математика, литература поезия, християнски текстове и молитви на Юлия. Тя била млада и.умна, и бързо учела. А колкото повече научавала за света, толкова повече се засилвало нейното силно желание да прогледне и види това, за който Валентин ѝ разказвал. Понеже вярата и добротата на Валентин били безгранични, той успял и тях да ги предаде на Юлия. Те дълго време прекарвали в молитви към Бог да я дари със зрение.

В деня преди екзекуцията на Валентин, лъч силна светлина пробляснал в неговата килия, докато се молели и Юлия прогледнала. Тя била щастлива, изпълнена с любов и благодарност – към Бог и Валентин.

Преди да бъде изведен от килията, Валентин написал писмо до Юлия. В него той ѝ заръчал да не изоставя своята вяра в Бог, писал ѝ за любовта и надеждата, а отдолу се подписал „твой Валентин“.
Така неизживяната до край любов между Валентин и Юлия останала като символ, в който са преплетени вяра и надежда, чувства и силна воля.

След екзекуцията на Валентин, мълвата за чудото с прогледналата Юлия достигнала до хората, а Валентин бил провъзгласен за Свети Валентин – закрилникът на всички влюбени.

Днес влюбените подпсиват картичките за Деня на влюбените с краткото „твой Валентин“ и се надяват Свети Валентин да ги дари със споделена и щастлива любов.

Не пропускайте празника, той е един красив повод да изразите своята любов и да дарите щастие на хората, които са в сърцето ви!

Споделете статията: