Богоявление, Йордановден

Днес, на 6-и януари празнуваме един от големите зимни християнски празници – Богоявление или още – Йордановден.

С този празник се отбелязва покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. По време на ритуала хората, присъствали там, видели проявлението на триединството – Дух (белия гълъб, кацнал на рамото на Христос), Гласът на Отца (глас Божи) и син (самият Христос). От там насетне, този ден останал в християнската история като денят на Богоявление и до днес се свързва с редица водни ритуали.

До преди 6 януари дните се считат за „нечисти“ и опасни, но след освещаването на водата и христовия кръст, светът става по-безопасно място за живеене.

След Богоявление пада и забраната за църковните венчавки до Великденските Заговезни.

На този ден във всеки град и село се извършва тържествен Водосвет до река, езето или голям воден басейн. Ако няма такива наблизо, то ритуалите се извършват до кладенец. Традицията е свързана с хвърлянето на кръста във водата, а младите и смели мъже се хвърлят, за да го извадят. Този, който първи успее да хване кръста, първи бива благословен от свещеника и ще бъде най-здрав и силен през цялата година.

В някои краища на България ритуалите продължават през целия ден. В Калоферския регион след водосвета празникът продължава с мъжки хора в ледените води. В Родопите двойките, които наскоро са се оженили, биват хвърлани във водата за здраве и късмет. В югозападна България, обаче, на днешния ден се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. Затова и празникът е познат там като „Мъжки водици“.

Традицията също повелява, имениците, които празнуват на този ден да бъдат къпани за здраве и дълголетие.

Неомъжените момичета също участват в ритуалите на Богоявление. Рано сутринта те донася „света вода“ от кладенеца или извора.

На този ден се обновява и светената вода в църквите и храмовете, а вярващите си наливат от нея и я занасят в дома си. Светената вода от Богоявление се пази през цялата година и се използва за лечение и богославяне.

Вярва се, че тези, които са болни, на Йрдановден следва да се измиват във водата, където е бил хвърлен кръста или с нова светена вода, за да се излекуват.

За празничната трапеза жените в къщата приготвят погача със светена вода от старата година, сърми, кисело зеле, пълнени чушки, боб и вино. С останалата светена вода се ритуално се поливат домашните цветя или плодните дръвчета на двора, за да има изобилие през годината.

Нощта, предшестваща Богоявление също се счита от християните за свещена. Вярва се, че тогава небето се разтваря и каквото хубаво си пожелае човек от сърце, се сбъдва. 

Йорданов ден, и следващия ден – Ивановден се наричат „Водици“, заради връзката им с водата.

На днешния ден ние, българите празнуваме и още един голям празник – рождението на Христо Ботев. През краткия си, но ярък живот, той е допринесъл много за повдигането на българския дух и култура, и за възраждането на националното ни самосъзнание. Чрез неговите дела и творчество, народът е узрял за идеята за свободата и нуждата от държавна независимост.

Честит имен ден на всички именици - Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Бетина, на всички християни и на всички родолюбиви българи!

Ако все още не сте измислили подарък за имениците на днешния ден, не е късно да поръчате изненада за тях през нашия онлайн магазин. За София и кварталите извън околовръстното шосе доставката може да бъде извършена в рамките на 3 часа след извършване на плащането.

Споделете статията: