Още за Коледната звезда

Ако имате малки деца и домашните любимци, в тази статия ще ви обърнем внимание на още някои факти, с които е добре да се съобразите ако вече отглеждате или планирате да купите Коледна звезда.

Коледната звезда безспорно е красива декорация за коледните и новогодишните празници. Наред с елхата и другите тематични детайли, с които украсяваме домовете си, тя създава уют и добро настроение. Ярките ѝ красиви багри радват погледа и освежават пространството.

Както вече споменахме в предишната ни статия за Коледната звезда, тя е отровно растение. При нараняване цветето отделя бял сок, който причинява силен сърбеж.

Ако имате малко дете, дръжте растението на недостъпно за него място! Предупредете и останалите членове на семейството, че цветето е отровно!

Същото правило важи и за домашните любимци. Малките пакостливи палета и котета, които още с любопитство изследват света, са особено уязвими за отровата на растението, затова вдигнете Коледната звезда на място, недостъпно за тях.

Ако имате по-голямо дете, разкажете му, че тази екзотична красавица с интересна шарена премяна идва от далечно Мексико. Там дамите са много темпераментни и не търпят несправедливост. Затова и ако бъде наранена, Коледната звезда като една истинска мексиканска принцеса ще заплаче, но не с обикновени, а с отровни бели сълзи.

Така, посредством приказката, може да обясните на по-голямото дете защо да не наранява растението и да не къса листата му.

Ако сте добри и грижовни към растението, то ще ви радва дълго време с красивата си премяна и ведро настроение. Добрите грижи за Коледната звезда включват умерени температури, без пряко слънце и без източници на топлина в непосредствена близост до нея. Тя обича местата, които са закътани и оставите ли я на течение, скоро тя ще се простуди и ще загуби красивите си листа.

Успеете ли да съхраните Коледната звезда и след празниците, в началото на пролетта подрежете клонките й на височина около 10 см, за да стимулирате нейното развитие. Когато се появят новите леторасли, оставете само най-силните, а другите отново редуцирайте.

В края на октомври е добре да осигурявате поне по 14 часа пълна тъмнина. Така ще се сформира цветната ѝ премяна.

Може да насърчите порасналото дете да ви помага в тази грижа за цветето. Осигурете му кашонче, с което да покрива Коледната звезда вечер и да ѝ пожелава „Лека нощ и цветна красива рокля!“.

Така с интересни приказки и добър пример, ще научите детето на дисциплина, грижовност и внимание към детайла. Освен това, ще му покажете, че за всяка грижа, която полагаме за малко цвете, природата щедро се отблагодарява. За награда всички ще се радвате на уюта и красотата, което това така обичано цвете от далечно Мексико носи.

А ако все още нямате Коледна звезда у дома, сега е моментът да си изберете една. Бъдете сигурни, че я купувате от място, на което се е чувствала добре – била е на завет и при температури не по-ниски от 17 градуса през нощта и не по-високи от 24 градуса през деня. При нас осигуряваме оптимален комфорт на Коледните звезди и те се чустват като едни добре гледани принцеси, които може да поръчате и от нашия онлайн магазин.

Споделете статията: