Коледна звезда за празниците

Коледната звезда е чаровната гостенка, която ни радва в дома или офиса през декемврийските празници.

Тя е красиво листнодекоративно растение, което ще внесе много свежест в дома ви през зимата и особено около Коледа и Нова Година. При създадени благоприятни условия в домашна обстановка, Коледната звезда цъфти през зимата, но ефектни са двубагрените ѝ листа. В основата на растението те са зелени, а в горната част на листната маса се оцветяват в червено, жълто, бяло, мраморно или розово. Поради голямото пазарно търсене, селектира се голямо разнообразие от видове с интересни багри. Цветовете са малки, сформират се в основата на оцветените листни розетки и сами по себе си нямат декоративна стойнст, но разположението им на върха на розетката от цветни листа ги прави неизменна част от общата композиция. Растенията, които се продават за дома имат височина между 30 и 40 см.

От къде идва тази красива странница?

Коледната звезда произлиза от Мексико, където растенията достигат 3-4 метра височина. Тя е от семейството на Млечките (Euphorbia) и при нараняване, стъблата ѝ отделят бял сок, който е отровен, а освен това причинява силен сърбеж.

Скоро след като цветето започва да се отглежда в Северна Америка, а после и в Западна Европа, то се превръща в незаменим коледен символ. Много хора го наричат още Витлеемска звезда или Рождествена звезда.

Капризна ли е Коледната звезда?

Да, тя се слави като капризно растение, което живее за кратко около Коледа.

Ако положите старание, обаче, възможно е да запазите Коледната звезда и тя ще ви радва дълго време с красотата си, а на следващата година отново ще ви изненада с прекрасните си багри. Тайната се състои в това, че тя не обича ниските температури, пряката слънчева светлина, въздушното течение и близостта до източници на топлина - радиатори, печки, камини.

Осигурете ѝ дневни температури около 20-24 градуса Целзий и нощни температури между 17 и 21 градуса Целзий.

Когато листата опадат естествено, а не в резултат от загиване на растението, оставете го в състояние на покой – на сянка,  при умерена температура, като пръстта трябва да е почти суха. През месец май редуцирайте клонките на цветето, така че да останат с дължина около 10 см и започнете да поливате с вода със стайна температура. Не забравяйте, че растението обича светлината, но не и прякото слънце! Скоро след това ще започне интензивно сформиране на нови леторасти и богата листна маса. Оставете само най-силните издънки. Подхранвайте редовно с течна тор. Ако е много горещо, може от време на време да пулверизирате листата му.

Кога ще се появи цветната окраска?

За да се обагрят листата в цвят, различен от зелено и да предизвикате цъфтежа за Коледа, в края на Септември или най-късно в началото на Октомври трябва да ограничите достъпа на светлина до вашата Коледна звезда. Това означава в ранната вечер да „скривате“ растението под кашон или черен непрозрачен плик (например) и на сутринта да го махате. Растението трябва да стои на тъмно поне по 14-15 часа (дори и без изкуствена светлина!) в денонощието. Бъдете прецизни, защото ако светлината е повече, ще се компрометира цъфтежа и обагрянето на листата. След около 2 месеца листата ще започнат да се оцветяват и така за Коледа ще имате „грееща“ Коледна звезда, която красиво ще кореспондира с останалата празнична украса.

Ако искате да закупите това актуално за Новогодишните и Коледни празници цвете, заповядайте в нашите магазини или поръчайте онлайн.

Споделете статията: