10 от най-честите проблеми на стайните растения

Как да помогнем на растенията без да сме професионалисти?

Всички знаем, че присъствието на стайни растения в помещението носи редица предимства.

Те подобряват микроклимата в помещението, в което са разположени, обогатяват въздуха с кислород през деня и го пречистват, улавят прахта, подобряват настроението на хората, които пребивават в помещението, доставят естетическа наслада и много други.

Да се отглеждат стайни растения в дома и офиса, в ресторанта, рецепцията, фитнеса и в приемната е не само красиво, но и престижно. Това е занимание, което изисква постоянство и в някои случаи ако не само професионален съвет, то и професионална грижа. 

Ако имате саксийни растения, които са загубили декоративния си вид, вижте по-надолу някои от възможните причини за това и какво може да направите.

1. Растението е развило твърде дълги стъбла, а листата изглеждат бледи и също имат твърде дълги дръжки

Вероятната причина за това е липсата на достатъчно светлина. Проверете изискванията на вида за осветеност и го разположете на място, което ще е подходящо за неговото отглеждане.

2. Растението е започнало да се изкривява на една страна

Цветята винаги ориентират листата, клоните и стъблата си към източника на светлина. Поради тази причина доста често цялото растение се „завърта“. За да осигурите правилно сформиране на листния обем, обърнете растението, така че наклонената част да сочи към по-тъмната страна на помещението. След няколко дни до няколко седмици това изкривяване естествено ще се изправи, тъй като ще се ориентира отново към  източника на светлина. Ако след време отново забележите подобна тенденция, отново завъртете саксията по описания начин.

3. Листата пожълтяват внезапно

Причините за това могат да са наистина много, но в есенния сезон това най-често се дължи на рязкото понижаване на температурите в помещението, съчетано с преполиване на растението.

Много от цветята имат нужда от покой през студените месеци, но в този случай, заедно с понижаването на температурите трябва да се намали и поливането им.

Освен това, извън споменатата по-горе причина, жълтеенето на листата при различните видове е симптом за различен проблем или дефицит на хранителни елементи.

4. Дребни мушички да летят в помещението

Може да си мислите, че мушичките влизат отвън, но често причината се дължи на развъждане на малките насекоми в почвата на растенията. Огледайте дали пръстта на саксийните растения не е станала място за тяхното размножаване. Ако е така, своевременно напръскайте с препарат, който да унищожи тяхната популация. Според предписанието на етикета, може да се наложи повторно пръскане.

5. Растението изглежда повехнало, клонките и листата му са отпуснати

Това е признак за недостатъчно почвена влага или обратното – дълго време сте преполивали. За да установите каква е причината, хубаво опипайте с ръка почвата. Ако я почувставате изсъхнала в целия обем, достатъчно е да полеете и цветето ще възвърне свежестта си. В случай, че почвата е влажна, твърде вероятно е често да сте преполивали, така че корените и основата на растението да са загнили. За съжаление, процесът е необратим. Може, обаче да спасите части от растението според неговия вид – да вземете розетки от листа или резници, които да вкорените.

6. Листата дребнеят и имат твърде дълги дръжки

Вероятно отново става въпрос за липса на достатъчно светлина. Друга възможна причина може да бъде остаряването на цялото растение. Това се вижда в увеличения обем на коренището и във „вдървеняване“ на голяма част от стъблата. В този случай е необходимо да го „обновите“, като вкорените резници или розетки, а старото коренище изхвърлите.

7. Листата на растението изсветляват и краищата им изсъхват

Ако става въпрос за сенкоиздръжливо растение, най-вероятно сте го изложили на твърде силна слънчева светлина. В този случай тъмно-зелените листа изсветляват и губят декоративния си ефект. Ако слънцето ги огрява директно, възможно е краищата им дори да изсъхнат.

Изсъхване на краищата на листата се наблюдава и при намалена въздушна влажност в помещението или при излагане на растението на течение. Има редица растения, които не понясят течение. Някои от тях са така обичаните орхдеи, цикас, кафе, африканска теменужка и други.

8. Цветето има цветни пъпки, но те увяхват без да са се отворили

Вероятната причина е недостатъчната влага. Помнете, че в периода на цъфтеж цветята не понасят дълго засушаване (изключение правят кактусите). Ако не поливате редовно, цветовете са тези, на които липсата на влага първо се отразява.

9. Цветовете на растението дребнеят, не са развити симетрично и не успяват да се разтворят

Наторяването на стайните цветя е важно за тяхното пълноценно развитие. По време на вегатеционния период, когато листната им маса и размерите нарастват, те се нуждаят от азот и фосфор. За да се сформират качествени цветове, калият играе важна роля. Много цветари се заблуждават, че ако подхранват равномерно растението, то ще образува изобилна листна маса и ще цъфти продължително. В действителност, трябва да дадете превес или на сформирането на обилна листна маса или на по-обилен цъфтеж.

10. След цъфтеж цветето изглежда изтощено и с намален деокоративен ефект

Както вече споменахме, наторяването с калий е важно, за да се образуват красиви и големи цветове. Но въпреки това, често цъфтежът изтощава растението. Когато отглеждате листно декоративни растения – като някои видове бегония от типа „слонско ухо“ и различните пъстролистни форми, че при подходящи условия те също цъфтят, но цветовете им нямат декоративен ефект. В подобни случаи е препоръчително да изрязвате цветовете и техните дръжки още щом ги забележите. Това ще запази силите на растението и няма да развали неговия декоративен вид.

* Снимките с статията са само илюстративни и показват напълно здрави саксийни растения, които може да закупите от нашия онлайн бутик или на място в нашите магазини.

Споделете статията: