Легенда за Тиквения Джак

Празникът Хелоуийн наближава и днес ще ви разкажем легендата за Тиквения Джак или още легендата за хелоуийнските тиквени фенери.

Много хора напълно отричат този празник и считат, че с него се демонстрира варварство, преклонение към злите същества и техните тъмни сили. Но така ли е, всъщност? Толкова ли е страшна и зловеща Хелоуийнската нощ и каква е нейната символика?

По темата може много да се пише и говори... 

За нас Хелоуийн е още една възможност да покажем своите творчески способности, да проявим фантазия в създаването на оригинален костюм, интересен тиквен фенер и хубав повод да се съберем и тематично да се позабавляваме с приятели. 

Вижте как се е появил тиквеният фенер или с други думи казано -

Легенда за Тиквения Джак

Живеел някога в Ирландия едни бедняк на име Джак. Освен беден, той бил много хитър и находчив. Така се случвало, че Джак , притиснат от немотията, често крадял от своите съселяни.

Един ден те много се ядосали и го подгонили, за да се разправят с него. Когато го хванали, видяло се, че краят му наближава. Тогава там се явил и Дяволът, за да вземе душата му. Щом видял Дявола, Джак го повикал и му казал – Слушай, искаш ли заедно да измамим тези прости селяни? Дяволът се съгласил.

Тогава Джак му казал:

- Превърни се в монета. С нея ще платя на селяните за нещата, които откраднах от тях и те ще ме пуснат, а ти ще възвърнеш своя образи и ще избягаш. Така монетата ще изчезне и селяните ще се изпокарат помежду си.

Превърнал се Дяволът в монета. Джак я грабнал и я сложил в джоба си, където държал едно сребърно кръстче. Дяволът се опитвал да се измъкне, но силата на сребърното кръстче била голяма и той се оказал в капан. Започнал да се моли на Джак да го пусне.

Джак се съгласил, но при едно условие – Дяволът да го остави да живее още една година и да не взема душата му. Съгласил се отново Дяволът с Джак и Джак го освободил. Скоро раните от побоя заздравяли и бедният селянин оживял.

На следващата година Джак отново срещнал Дявола, който идвал да вземе душата му. Този път Джак го убедли да се качи на едно дърво, за да набере свежи вкусни плодове. Щом Дяволът се качил на дървото, хитрият селянин издълбал в кората му един кръст. Дяволът не можел да слезе, понеже се страхувал от кръста, а дървото било високо, тъй че не можел и да скочи от него. Така останал горе и започнал да моли Джак да го освободи. Джак се съгласил, но отново поставил условие – дяволът да го остави да живее още 10 години и да не взима душата му. Съгласил се дяволът и селянинът му помогнал да слезе от дървото.

Минали тези 10 години и скоро след това Джак умрял. Понеже бил лъжлив и крадлив, Бог не пожелал да го пусне в своето царство. Джак се почувствал самотен и потропал на вратите на Ада, но щом Дяволът го видял, уплашено затръшнал портите и също не пожелал да го приеме - страхувал се от неговите хитрости и номера. Подал му само едно въгленче, за да си осветява с него пътя.

Джак издълбал една ряпа, сложил въгленчето в нея и тръгнал да броди между царството на живите и царството мъртвите.

Тук легендата свършва. 

В нощта на Хелоуийн, на 31 Октомври всяка година, ирландците вярвали, че портите на ада се отварят и затворниците на Дявола излизат на разходка. За да избегнат срещата с тези страшни твари, ирландците дълбаели ряпа, слагали в нея въгленче, маскирали се страшно и се престрували, че те самите са бродещия хитър Джак. Така плашели служителите на Ада и се пазели от техните злодеяния. 

Тази традиция се пренесла заедно с преселниците по-късно и в Америка, но вместо репи, хората започнали да дълбаят тикви и да ги правят от страшни по-страшни. Обичаят с издълбаните тиквени фенери се е запазил и до днес, а тиквите за Хелоуийн започнали да наричат Тиквения Джак (Pumpkin Jack). 

Ако искате да се сдобиете с фенер за Хелоуийн, обадете ни се на телефон 02 / 871 64 77 или 0893 533 884, или ни пишете.

За празника може да поръчате при нас голямо разнообразие от тиквени паяци, тиквени фенери и всякакви размери декорации, изработени на базата на големи или малки тикви и кратунки.

Споделете статията: