Зимно слънцестоене 2015

Днешният ден е най-късият от годината, а нощта - най-дълга.
Слънцето се показа в 6:47 часа сутринта и сложи началото на Зимното слънцестоене.

Според народната традиция, цялото денонощие е наситено с ритуали, свързани със светлината и зараждащото се ново начало.

 

Вярвало се е, че в днешната сутрин слънцето се преражда и започва да грее отново.

За да се подсили неговото раждане, в нощта преди зимното слънцестоене, в някои краища на страната хората палят огньове. Със светлината и топлината, които те носят, хората искат да постигнат надмощие над дългите тъмни и студени часове, но и да помогнат на слънцето отново да изгрее на сутринта.

Веднъж подобаващо посрещнато, варвало се, че то ще грее и ще топли хората, нивите и добитъка през цялата година, ще им носи здраве и берекет.

След ритуалния огън на открито, традиционните празници продължават и в домовете украсяват се дома и Коледната елха. Ако елхата вече е украсена, то в дома се внасят и още вечнозелени клонки и растения, които да символизират новото начало и живота илекс (джел), кедрови и други иглолистни клонки, бодлива зеленика, розмарин и други.

Може да разнообразите традицията като си купите или подарите на важни за вас хора вечнозелено растение, което ще краси дома през цялата година. Това може да бъде красив бонзай или друго саксийно растение.

На днешния ден е удачна и размяната наръчно изработени подаръчета, с които се отбелязва празника. Символиката, която тези жестове носят се свързва с хубавите неща, които идват в живота ни да помним, че те са дарове за нас самите и да бъдем винаги благодарни, независимо от това дали са малки или големи.

За да продължим обичаите, които се спазват на Зимното слънцестоене, днес също така се палят свещи и свещички в дома и в офиса. С тях си пожелаваме местата, които обитаваме, да бъдат уютни и озарени от светлина през цялата година. Може да запалите и ароматни свещи, с които да си създадете още по-приятно усещане.

Ако не ви е възможно да запалите свещички, винаги може да импровизирате с коледни лампички, светещи звездички, слънчица и други символични предмети, свързани с традицията на днешния ден.


На вечерната трапеза присъстват жито, царевица, питка, искрящо вино, ябълки, жълти круши, тиква и златисти стафиди. Може да добавите още слънчево-оранжеви мандарини, портокали и всякакви плодове, които ви напомнят за жаркото слънце, светлината и топлината.


Екипът на Елфите – Бутик за цветя и подаръци ви пожелаваме хубав и светъл празник в деня на Зимното слънцестоене!

Споделете статията: