Рози Дейвид Остин

Розите от селекциите на Дейвид Остин са едни от най-обичаните и търсени рози по целия свят.

Техните цветове са големи, със силно кичести, нежни форми. На външен вид приличат на божури. Розите от селекцията на Дейвид Остин са особено популярни в сватбената флористика. С тях се изработват изключително красиви и уникални булчински букети. Намират широко приложение и в другите видове сватбена декорация, когато се цели романтична обстановка, издържана в стила на традиционните английски дворове.
Розите, които ви представяме в тази статия са подходящи още за всякакви други видове романтични и оригинални букети и аранжировки, каквито може да намерите в нашия бутик за цветя и подаръци "Елфите".

Вижте и специалната ни серия от продукти, изработени с рози Дейвид Остин. Тя е налична през топлите месеци на годината.

Отглеждането и селекцията на нови сортове рози Дейвид Остин е традиционен семеен бизнес, ръководен от Дейвид Остин и неговият син Дейвид Остин – младши. Централният офис на фирмата и производствените градини се намират в Shropshire, в Обединеното Кралство, а регионални офиси има още в Tyler, Тексас, САЩ и в Осака, Япония.

ВДЪХНОВЕНИЕТО

Акварелните илюстрации на Pierre-Joseph Redoute послужили за вдъхновение на Дейвид Остин преди повече от 50 години, за да започне работа по развитието на напълно нови по стил рози. Първите създадени от него рози били силно кичести, възхитителни и с невиждани до тогава форми на цветовете. Те били селектирани за отглеждане от градинарите, но освен това, имали всички качества, за да послужат за създаване на класически и художествени аранжирвки от рязан цвят. За съжаление, тяхната трайност във ваза не била достатъчна за нуждите на флористиката. Докато истинските градински рози, поставени във ваза, можели да запазят декоративния си ефект няколко дни, първите селекции рози на Дейвид Остин веднъж отрязани, бързо повяхвали или листенцата на цветовете им окапвали.

Съвременните вариетети на рязаните цветове от селекциите рози на Дейвид Остин имат значително по-дълъг живот – между пет и седем дни при отглеждане във ваза. Когато дълготрайността на рязания цвят е важна, препоръчва се използването на вариететите Darcey, Kate и Keira, които са най-устойчиви.

КАК СЕ СЪЗДАВАТ НОВИТЕ СОРТОВЕ РОЗИ ЗА РЯЗАН ЦВЯТ СЕГА

Екипът от селекционери на Дейвид Остин създава новите вариетети чрез ръчно опрашване в разсадника в Albrighton на границата със Shropshire. Хиляди различни кръстоски се правят всяка година при внимателно контролирани условия. През пролетта новите разсади се развиват. Всеки нов цвят, който се образува от новите растения се оценява въз основа на редица характеристики – чистота на цвета, аромат и прецизност на формата. Цветовете на всяка една потенциално нова роза за рязан цвят трябва да остават красиви през всички етапи от своето развитие – от затворена пъпка до етапа, в който тази пъпка се трансформира в напълно отворен цвят.

Младите разсади, които показват най-голям потенциал от гледна точка на цветовете, първоначално се оценяват в английските лаборатории за тестване на рязан цвят. Само малка част от най-обещаващите разсади ще продължат живота си, а цветовете им ще бъдат предлагани в различни части на света. Тези цветове типично ще имат най-дълга издръжливост потопени във ваза и най-дългите стъбла – стандартни характеристики, които се изискват от изкуството на флористиката.

За в бъдеще, целите на Дейвид Остин са да предложат на клиентите избор на рязан цвят не само по цветова гама, но и по форма и аромат. Очакванията са, че ще изминат още редица години преди изборът за рязан цвят да стане също толкова богат, колкото богат е в момента изборът на различни селекции градински рози.

В разсадниците на Дейвид Остин в Albrighton работата продължава, а междувременно брандът предлага малка, но стабилно уселичаваща се селекция от истински романтични отрязани цветове рози, в стил традиционен за английските градини и създадени специално за нуждите на флористиката.

Рязаните цветове рози на Дейвид Остин, които се предлагат на пазара, не се предлагат като храсти за отглеждане в градина, въпреки, че има и сходни по характеристики розови храсти.

По материали от: http://www.davidaustin.com

Снимки: www.elfite.net

Споделете статията: