Пиафлора - цветарската гъба

Пиафлората, или още така наречената "цветарска гъба" се използва много често при аранжировките с отрязан цвят, за да се постигне оптимален обем и форма на цялостната композиция.

Пиафлората е подходяща още и за сухи аранжировки, въпреки, че основното ú приложение е да поддържа цветята живи и в добро декоративно състояние дълго време.

Пиафлората може да се купи готова или допълнително да се оформи в най-различни обеми - кубове, блокове, кълбета, донъти (рингове) и др. Тя има пореста консистенция, лека е, крехка е и лесно се реже с нож, дълбае и оформя. След като добие желаната форма, пиафлората се накисва в достатъчно голям съд, напълнен с вода. Там се оставя без да се притиска, докато обилно се "напие" с вода. Имайте предвид, че ако натиснете сухата пиафлора във водата, рискувате във вътрешността ú да останат сухи места и въздушни кухини, които ще влошат нейните качества. По-старата пиафлора изисква повече време, докато поеме необходимата вода, а тази, която е по-прясна, сравнително бързо попива необходимата ú течност.

Веднъж напоена с вода, пиафлората е готова за работа и можете да пристъпите към аранжирането на растенията, като забождате дръжките им под подходящ ъгъл в самата пиафлора.

 

В миналото за тази цел се използваха метални "игленици", върху игличките на които се набождаха растенията. Това обаче, е остарял метод за аранжировка, който не дава толкова много възможности за творчество, колкото съвременната пиафлора. Освен това, иглениците бяха и доста опасни за работа, често ръждясваха и не бяха така достъпни поради високата им цена, което ограничаваше предлагането на по-нестандартно аранжирани цветя и зеленина.

Сега пиафлората широко се използва за основа на растителните обеми, които се аранжират в кошници и други видове декоративни съдове. Прилагат се широко в различните видове сватбени украси и декорации - аранжировки за автомобили, булчински букети, аранжировки на масите, ритуалните зали и много други. Приложението на цветарската гъба - пиафлора зависи от въображението на флориста и когато се работи по поръчка - и от желанието на клиента.

Пиафлората намира приложение и в изработката на различни други форми - симпатични животинки, насекоми, предмети, венци и много други.

Вижте всичките ни продукти, изработени върху пиафлора в селекцията Цветя върху пиафлора.

Освен инертната хигроскопична маса, пиафлората съдържа в себе си и редица химични вещества, които осигуряват по-дълготраен живот на растенията в композицията, а именно - консерванти, стабилизатори, анти-гниещи агенти и други. 

Когато закупите аранжировка, направена върху пиафлора, за да я поддържате в добро състояние възможно най-дълго време, необходимо е редовно да я поливате, тъй като част от водата се изпарява, а друга част се усвоява от цветята и така пиафлората постепено засъхва. Осигурявайки достатъчно влага с редовно поливане, растенията ще имат постоянен достъп до водата и разтворените в нея вещества, които ги предпазват от увяхване и загниване.

Ако имате допълнителни въпроси относно грижата за аранжировките, направени върху пиафлора, или желаете да изработим за вас специален растителен обем по ваш проект, обадете ни се на телефони 02/871 64 77, 0893 533 884 или ни пишете на имейла info@elfite.net.

Споделете статията: