Българските рози - Какво не знаем за тях

Тъй като голяма част нашите летни букети, аранжировки и фигури от цветя изработваме с натурални български рози, бихме искали да ви запознаем с тях. Това са рози с истории за разказване! Вижте защо...

Ще започнем от това, че българските рози за рязан цвят традиционно се отглеждат на полето и в обособени розови градини, а не в оранжерии. Разбира се, има и оранжерийно производство, но то е значително по-скъпо и е предназначено предимно за износ.

У нас градинските рози, които се продават за рязан цвят са от сорта чаено-хибридни. Характерното за тях е развитието на един основен цвят върху стеблото, но понякога е възможно сформиране и на странични цветове, които се отварят след прецъфтяването на основния цвят.

Предлагането на български рози за рязан цвят продължава от началото на лятото до настъпването на студените месеци и първите слани, с които се прекратява продажбата на растенията.

Важно е да се знае, че поради спецификата и условията при отглеждането на българските рози за рязан цвят, а именно - в градини и полета, техният външен вид може да носи белезите на природните влияния - вятър, жарко слънце, дъжд, а понякога следи от дребни насекоми. Всички те правят розите несъвършени, но не по-малко красиви!

Поради това, че се отглеждат на открито, още в стадия на пъпка, цветовете на розите сформират т. нар. "майчин лист", който е разположен от най-външната страна на цвета, непосредствено след зелените чашелистчета. 

Майчиният лист е по-груб и "стегнат", а в зависимост от атмосферните условия в конкретния сезон, може да завехне или изсъхне по краищата. Функцията на тези листа е да предпазят по-нежните вътрешни части на цвета от влиянията на околната среда. Освен това, майчините листа запазват формата на цвета непокътната, както неговата свежест и "твърдост".

Ако се премахне майчиния лист, скоро след това вътрешните листа се отпускат странично от центъра на цвета и губят свежестта си независимо, че им е осигурена достатъчно влажност.
Поради тази причина, при композирането на букети и аранжировки с рязан цвят рози, отглеждани навън, опитните и коректни флористи оставят непокътнати майчините листа, дори и техният вид да не е перфектен.
Така получателите на цветята ще се радват значително по-дълго време на цветната свежест и аромат.

За разлика от вносните рози, българските рози са преди всичко натурални рози, отглеждани под райските лъчи на слънцето, танцували с палавите пориви на вятъра, къпани от летните дъждове и давали понякога подслон на уморена от полета мушичка. Това са истински рози - със своите предимства и ... недостатъци! Искаме да наблегнем на този факт, защото считаме, че е важен! 

Това не са рози, отглеждани под похлупак, а дори напротив! Това са рози, общували през целия си живот както с живата, така и с неживата природа, затова и носят своите белези на очарование, които не бихме искали да се окажат причина за разочарование на нашите клиенти!

Голяма част от летните ни букети с рози, са изработени именно с български рози, отглеждани на открито, защото:

  • цветвете им са уникални - от нежно до наситено пастелени във всякакви разцветки
  • трайни са
  • натурални са
  • ароматни са и вдъхвайки аромата им, човек вдъхва мириса на природата, а не мирис на оранжерия и химикали
  • стъблата и цветовете им не се обработват с консерванти*
  • ценово са в категорията на цветята, които са достъпни (за сравнение, букет с вносни рози или с еквадорски рози би струвал между два и три пъти по-скъпо). Да, имаме и такива скъпи предложения, но излъчването на букетите с български рози е просто... магнетично!
  • искаме да подкрепяме и да стимулираме българското производство
  • искаме да популяризираме българската роза - с нейните безспорни предимства, пък дори тя да има и несъвършенства...

Защото както е казано "Имаме нужда от малки несъвършенства, за да разберем истинското съвършенство на природата" или в оригинал:

"We need small imperfections to understand the true perfection of nature".

* Ако стъблата и цветовете не са обработени с консерванти, дори при леко нараняване или подгъване на листата, след известно време те покафеняват на това място. Затова и се оставят майчините листа, които предпазват цвета от нараняване.

Също, при премахване на бодлите от стъблата на розите, стъблата променят цвета си, който става по-тъмен, тъй като не са обработени с консерванти за запазване на зеления цвят.

Споделете статията: