ДА ПРАЗНУВАМЕ!

На 14-ти февруари си подават ръка два празника: отбелязваме Трифон Зарезан по Григорианския календар и се радваме на любовта, чествайки Празника на влюбените -  Свети Валентин.

На пръв поглед те изглеждат много различни, но всъщност се допълват взаимно, всеки прави другия завършен и пълен, и... умножават настроението по две! J

Българската православна църква почита мъченик Трифон, славен като светец-лечител. Трифон се родил през 225 г. близо до град Апамия в Римската империя. Когато бил 17-годишен, той излекувал дъщерята на император Гордиан и така спечелил благоволението му. Неговият наследник, обаче, се заел да изкорени християнството и наредил християните да се върнат към езичеството. Настанали мрачни времена, хората се страхували от страшните наказания на императора. На Трифон издали смъртна присъда, която той понесъл, без да предаде своя Бог.

На този ден се зарязват лозята, отрязаното се полива с вино и се благославя, за да се роди много грозде през годината. Почита се Трифон, като покровител на лозарството и винарството.

Отбелязването на Празника на влюбените Свети Валентин няма особено дълга традиция у нас, но пък вече е достатъчно популярен и харесван. И няма как да е другояче, защото кой от нас не иска да е вечно влюбен?... :) За автентичност спорят няколко легенди, ако искаме да узнаем нещо повече за този светец. Най-много ми харесва онази, която прави връзката между Свети Валентин и любовта. През Средните векове, свещеник на име Валентин женел млади двойки тайно. Като част от церемонията той режел сърца от парче пергамент и ги давал на мъжете, за да им напомнят за техните брачни клетви и любовта на Бог. Свети Валентин се превръща в празник на любовта в края на  XVI век и е популяризиран от самия Шекспир („Двамата веронци”).

За всеки от нас Свети Валентин може да е малкият повод да си припомним истинските стойности на любовта и да ни накара да погледнем с нови очи на нея... Празнувайте го както ви харесва. Но никога, никога, никога... не забравяйте цветята за този ден!

Усмивки от Елфите! :)

Споделете статията: