ФЛОРИСТ: ЕДНА ПОЛИВАЛЕНТНА И ВЗИСКАТЕЛНА ПРОФЕСИЯ

„Флористика“ е раздел от ботаниката, който изучава флората – съвкупността от растения, обитаващи определени територии и региони. Професията „флорист“ има различни тълкования и нюанси. „Флористи“ се наричат, например, художниците-майстори на цветния натюрморт. Същото име носят и дизайнерите, специалисти в интериорното декориране с композиции от цветя. Нашата тема днес, обаче, ще ви запознае с хората, практикуващи професията „флорист“ в бутици и студиа за флорален дизайн, чието ежедневие изисква съчетаване на различни умения и качества.

Жените зад щанда (тази професия приоритетно е в женски дрехи) в стилно аранжираните бутици са много повече от търговци – те практикуват занаят, който се причислява към групата на артистичните занимания. Благодарение на таланта и познанията си по ботаника и градинарство, те творят флорални композиции и красиви букети за декориране на интериори, за сватбени тържества, рождени дни, юбилеи, фирмени мероприятия и др. Всичко с цветя.

Флористите селекционират растенията и цветята за продажба, или декорация, в зависимост от търсенето и сезона. За да консултират добре клиентите си и да поддържат цветята свежи, те непрекъснато допълват знанията си по ботаника и култивиране на цветя. Изработват букети и флорални декорации, някои от които са истински шедьоври. Информират, съветват и продават. Управляват наличностите от растения, съобразявайки се с трайността им и търсенето в момента, и за следващите сезони.

Всеки ден изисква от тях фокусиране на таланта и креативността им, за да покажат собствен почерк. Те са едновременно и съветници на своите клиенти, и артисти. Показват художествен усет при съчетанието на цветовете в аранжировките. Притежават търпение и комуникативност, които превръщат контакта с клиента в приятен момент на съпреживяване. Интерпретират езика на цветята. Обединява ги любовта към растенията и природата.

Флористите, не на последно място, са хора толерантни и човечни – качества, които им позволяват да се справят еднакво добре с потребностите и на щастливите, и на тъжните ритуали.

Студиото по флорален дизайн „Елфите“ е пъстър калейдоскоп от цветя и растения, предмети за декорация, стилни аксесоари за всякакъв повод, сватбени подаръци и много други красиви неща. За флористите там, любовта към цветята е само началото...

Доверяваме се на таланта им и им пожелаваме успех... :)

Споделете статията: